5 redenen om met een hybride auto te rijden

Met een hybride wagen bedoelt men een combinatie tussen een benzine motor en een elektrische motor waarbij een slimme computer constant de best mogelijk combinatie berekend en toepast.

Al een paar jaar rij ik met een Toyota Auris Hybrid en daar waar de keuze toen eerder ideologisch was is het gebruik nu meer met het hart en wel om deze 5 redenen:

  1. Rustiger en veiliger rijgedrag: Zelf had ik vroeger weleens een zware voet, moest altijd op de linkerkant van de autosnelweg vertoeven maar het rijgedrag van een hybride auto moedigt aan om rustig te rijden. Maak er een spel van om, via de boordcomputer, je verbruik zo laag mogelijk te houden en saaie ritten worden leuk en veilig.

2. Goedkoop rijden: Doordat je elke keer dat je geen gas geeft en toch een rolbeweging uitvoert de ingebouwde batterijen weer oplaad rijd je doorgaans de helft van de tijd elektrisch en dus volledig gratis. Zo rijden wij op en af naar Disneyland Parijs voor minder dan 40€ (een volle tank) , tanken zelf doen we meestal om de anderhalve maand.

3. Stil: Het is aangenaam om geruisloos (dus op de elektrische motor) door de stad te zweven zonder de fietsers en voetgangers te storen in hun deelname op de straat. Geen draaiende motor of uitlaatgassen meer! Wel moet je als bestuurder van een hybride wagen bewust van zijn dat voetgangers vaak zonder kijken (enkel op het gehoor dus) oversteken, alert zijn is dus echt wel nodig!

4. Beter dan elektrisch. Het is mijn overtuiging dat hybride beter is dan 100% elektrisch (ook wel plug-in genoemd) en wel om deze reden: een hybride auto kan blijven rijden, ook als de batterijen leeg zijn want dan neemt de benzine het over tot de batterijen, door de rolbeweging, weer opgeladen zijn. De elektriciteit die je gebruikt om je elektrische wagen oplaat komt niet altijd van een milieuvriendelijke omgeving terwijl bij een hybride deze wordt opgewekt door de auto zelf.

5. Acceleratie: Niets is leuker dan aan een rood licht te staan met een blinkende sportauto want mijne kleine Toyota zal hem probleemloos achter zich laten wegens de niet te kloppen krachtkoppeling van een elektrische motor en de automatische versnellingsbak. Altijd grappig om die opengesperde piercings te zien in mijn achteruitkijkspiegel!

Conclusie: Ik zou met niets anders meer willen rijden, een hybride auto is een comfortabele combinatie tussen veilig en goedkoop rijden op een milieubewuste manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.