Statige herenhuizen hebben altijd wat extra cachet. De hoge plafonds en dito ramen tonen aan elke voorbijganger de status van de onzichtbare bewoner.
Ook in dit huis is de laatste ziel al lang verdwenen en toch blijven de muren onophoudelijk fluisterend een boeiend verhaal vertellen. Het verhaal van een kleine, veel te magere non zoals het clichébeeld daar om vraagt. Onthouding en vroomheid zijn haar credo evenals afgunst en middeleeuwse vooroordelen. Gelukkig had ze heel haar leven de onvoorwaardelijke zegen van ‘God’
Het onmiddellijke gevolg van dergelijke obsessieve zuinigheid is dat het huis van God ruim en overvloedig voorzien is van decadente kroonluchters en luxueuze wandversieringen. En ook al zijn de meeste afbeeldingen godsvruchtig en devoot, het besef van het aantal monden dat kon gevoed worden met deze exuberantie doet me andermaal twijfelen aan het geloof in de redder. Ik schaam me in zijn plaats.
Wellicht is deze sterveling heengegaan in volledige eenzaamheid omdat zelfs meneer pastoor de bakelieten telefoon niet opnam op het moment dat zelfs God haar uitdoven niet meer kon uitstellen.
Jaques Brel orakelde ooit: ‘In hun grote huizen van pracht en praal behoeden ze zich van aardse zonden en beschermen ze naïef de parel tussen hun oude dijen’…. Ten Huize Tante Non was het wellicht niet anders.
Dit huis huist een ziel die er nooit had mogen vertoeven en dra zal een modebewust homokoppel wellicht de zedigheid met plezier en in stijl onteren.
Huizen zonder zielen is een bundeling van kortverhalen over onbewoonde huizen en desolate plaatsen. Ze handelen over de laatste impressies van vergane glories met soms een verdwenen ziel in de hoofdrol. Deze verhalen zijn het resultaat van een persoonlijke impressie tijdens mijn Urbex-avonturen en zijn louter fictief. Eventuele overeenkomsten met bestaande gebouwen en personen berusten dan ook op louter toeval.