Gadget versus technologie

Gadget versus technologie

Voor mijn job kom ik vaak in electronicazaken waar dromen worden verkocht aan de lopende meter, constant opgezweept door multinationals die enkel nog dansen als het is naar de pijpen is van hun aandeelhouders.

Ik ben een grote fan van nieuwe technologieën en hun innovaties zijn uitermate boeiend maar ik heb echt problemen met ‘domme’ consumenten die een toestel koopt omdat het nieuw is, niet omdat ze het naar nut kunnen gebruiken.

Verkopers noemen dit fenomeen vaak schertsend ‘prosumers’ als in gewone consumenten die veel geld uitgeven aan professioneel materiaal zonder dat echt nodig te hebben. Op zich heeft de industrie dit pervers systeem wel nodig om hun duur onderzoek te bekostigen maar ik vind het vooral sneu voor de echte professionals die vaak het materiaal dat ze echt nodig hebben niet kunnen betalen door de tol van de peperdure yuppiemarketing.

Exit technologie, enter Gadget dus.

Elke keer dat een puistige tiener met een gouden Mac Book Pro aan de kassa passeert om s’ avonds met haar vriendinnen te chatten breekt er ergens in de wereld een brok digitale creativiteit van de mensheid af.

Maar genoeg over het afkopen van de liefde van bakvissen, het gaat hier om technologie en hun essentieel belang bij de vooruitgang van de menselijke intelligentie.

Vaak hoor ik dezelfde vraag: ‘heb ik dat wel nodig? ‘ en altijd geef ik dan hetzelfde antwoord: ‘ als men u tien jaar geleden zei, ‘stop die landkaart maar weg want vanaf nu zetten we een doosje op het dashboard dat ons de weg zal voorzeggen’ dan verklaarde de halve wereld je voor gek. Maar nu is zelfs de gps zelf als toestel vervangen door een nog slimmere app op je smartphone…
Hebben we dit nodig? Misschien niet maar het maakt ons leven toch makkelijker en daar draait het allemaal om in hedendaagse high-tech.

Als men kijkt hoe snel het allemaal is gegaan in zo’n korte tijd dan kan men alleen maar besluiten dat de toekomst ons nog wonderbaarlijke nuttige, en minder nuttige dingen gaat brengen en alleen al die gedachte doet mij als hightech nerd glunderen.

Maar stel u gerust, de volgende blogberichten onder dit thema zullen voortaan minder poëtisch en meer technisch zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.