Helden van JUno: Sonia d’ours

Juno:

Goede morgen Sonia, welkom in mijn studio. Iedereen kent je uiteraard als een warme, lieve hoofdverpleegkundige en de goedlachse stem van radio Victoria. Maar de reden waarom ik jou vandaag tot het heldendom van Juno benoem schuilt in de schoonheid waarop je o.a.met je programma Carnavalistis de mooie traditie van Carnaval Halle tot bij iedereen kan brengen.

Mijn vraag is dus, wat is je persoonlijke motivatie om dit harde werk te blijven doen?

Sonia:

Ik heb het nooit gezien als werken al is het in de periode van  Nieuwjaar tot Carnaval heel druk en vermoeiend. Het is gewoon een uit de hand gelopen hobby die ik heel graag doe net zoals zoveel carnavalisten in Halle.  Je hebt in al die jaren zo’n hechte vriendschapsband opgebouwd met al die mensen en dat is heel fijn. Met Carnavalitis en de mannen van Gruute Met TV proberen we de achterkant van het Carnaval te laten zien. Veel buitenstaanders beseffen niet hoeveel uren werk er schuilt achter ter voorbereiding van dat ene weekend waar alles naar buiten komt. 

Juno:

Ik zie eigenlijk weinig vrouwen in  de hoge regionen van het Carnaval, buiten de prinsessen om natuurlijk. Hoe sta je daar je vrouwtje tussen al dat mannengeweld? 

Ik bewonder hoe deze mannen en vrouwen hun tijdrovende hobby met hun gezin kunnen combineren. Het gaat hier om plannen,baby-sit regelen en zien dat er eten op tafel staat.

Sonia:

Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik mijn mannetje moest staan. Ik ben misschien wel de enige vrouwelijke radiostem , maar achter de schermen werken vele sterke vrouwen mee aan de mooie traditie van het Carnaval. Er zijn zelfs verschillende voorzitsters bij de carnavalgroepen. Tijdens onze ronde van de verschillende groepen voor Carnavalitis komen we ook vaak in de naai -ateliers Daar zie je dat het vooral vrouwen zijn aan de stik en mannen aan de chaar. 

De vrouwen hebben een bepalende invloed op het geheel; het kostuum moet  bij de chaar passen. Dat moet ook geweten zijn. 

Ik bewonder hoe deze mannen en vrouwen hun tijdrovende hobby met hun gezin kunnen combineren. Het gaat hier om plannen,baby-sit regelen en zien dat er eten op tafel staat.

In deze periode ben ik het die veel weg ben, maar we maken goeie afspraken.

Juno:

Je ziet sowieso een evolutie in de beleving van carnaval . Neem nu de invoering van de prikkelarme dag op de kermis, iets wat deuren opent . Zie je nog andere evoluties in de toekomst? 

Het feit dat de organisatoren hier hun schouders onder zetten, bewijst nogmaals hoeveel sociaal engagement er in de carnavalsgemeenschap schuilt. Het is niet alleen feesten en drinken, zoals je soms hoort…integendeel! Het is echt fijn om hieraan mee te helpen.

Sonia:

Ik zie hier meerdere positieve evoluties. 

Ik kon het artikel ivm de prikkelarme kermis van Anneke Coryn niet zo maar aan mij voorbij laten gaan. Anneke kwam haar verhaal bij ons doen en de mannen van Halattraction stonden daar dadelijk voor open.

 Ze willen zoveel mogelijk mensen laten genieten van Carnaval.

Het feit dat de organisatoren hier hun schouders onder zetten, bewijst nogmaals hoeveel sociaal engagement er in de carnavalsgemeenschap schuilt. Het is niet alleen feesten en drinken, zoals je soms hoort…integendeel! Het is echt fijn om hieraan mee te helpen.

Verder denk en hoop ik, dat er nog verder gewerkt wordt aan de afvalberg die deze dagen meebrengen, maar ook aan de afval van het maken van chaars. Hier mag nog wat gedaan worden qua verwerking…het is niet eenvoudig voor de groepen.

Er is nu ook sprake van afbreekbare confetti…we zien wel wat er van komt.

Halatraction doet veel meer dan een feestje organiseren.. ze zijn een heel jaar bezig met het totaalpakket en we hopen  dat  hun maatregelen voor een propere carnaval ook een mentaliteitswijziging zal meebrengen voor de rest van het jaar.

Juno:

In die vele jaren is de traditie van carnaval gebleven maar de technologie om deze te beleven is heel sterk veranderd de laatste jaren. Hoe gaat Radio Victoria hiermee om?

Het respect voor de mooie traditie blijft maar de manier waarbij we deze dichter bij de mensen brengen evolueert constant en dat is iets waar we bij Radio Victoria constant mee bezig zijn.

Sonia:

Inderdaad, vroeger was het anders, toen was de grootste taak kabels trekken en antennes plaatsen. Nu gaat alles via het internet wat de technische omgeving heel anders maakt, compacter en vooral sneller. Ook de dimensie van de sociale media heeft veel in aandeel gewonnen .De promotie van ons werk voorloopt nu vooral via deze weg. Carnaval  ‘maken’ evolueert ook constant. De manier waarbij we het geheel  dichter bij de mensen brengen ook en dat is iets waar wij als radiomakers alert voor moeten zijn,.

Juno:

Carnaval Halle is één grote familie, wat zeer fijn is. Welke ultieme tip kan je geven aan een buitenstaander die actief wil deelnemen aan het mooiste feest van het jaar in Halle?

Sonia:

Alleen al komen kijken is deelnemen aan dit grote feest. En kijk vooral verder dan de eerste indruk, bekijk de Chars van verschillende kanten, bestudeer de details van de prachtige kostuums en de geniet van de leuke dansen. Je kan uiteraard actief deelnemen als individueel, met een paar vrienden of aansluiten bij een bestaande groep, veel hangt al van je besteedbare, vrije tijd en hoe je zelf carnaval wil vieren.

Juno:

Ik woon al meer dan vijftien jaar in Halle en geniet echt van Carnaval Halle. Ik heb de schoonheid ervan al vaak in beeld mogen brengen ,maar kan je voor buitenstaanders uitleggen waarom carnaval Halle zo bijzonder is?

Het gaat echt niet om die drie dagen alleen, het gaat om het hele jaar door mensen ontmoeten op eetkermissen, feestjes enz.  De samenhorigheid is heel groot onder de carnavalisten. Het is een hecht sociaal gebeuren.

Sonia:

Carnaval is een gevoel, je bent ervoor of niet . Er zijn veel mensen die tijdens de carnavalsdagen naar de zee trekken, wat ook te begrijpen valt.

Carnaval is iets dan in je zit… je kan dat niet tegenhouden. Je hoort de muziek en wordt meegenomen in de sfeer en het feest.. Het gaat echt niet om die drie dagen alleen, het gaat om het hele jaar door mensen ontmoeten op eetkermissen, feestjes maar ook de in de hardheid en realiteit van het leven zijn we er om elkaar te steunen. enz.  De samenhorigheid is heel groot onder de carnavalisten. Het is een hecht sociaal gebeuren en dat is zo mooi!

Juno:

Carnaval draait ook om even ontsnappen aan de realiteit, je verkleden om even iemand anders te zijn? In wie zou jij je het liefste willen verkleden mocht budget, temperatuur of andermans mening niet toe doen?

Sonia:

Ik heb daar wel even moeten over nadenken en hou het toch graag simpel. Ik dacht dan eerder aan het sociale aspect en zou verkleed willen gaan aan Tinkerbel van Peter Pan. Ik zou dan met mijn toverstaf rondvliegen om problemen tussen mensen op te lossen, ruzies te stoppen, verdriet te sussen. Ik heb enorm veel respect voor de mensen van de carnavalsgemeenschap en wil hen op mijn manier steunen, of het nu met de microfoon of de toverstaf is. 

Juno:

Dat lijkt me een mooi voornemen, mag ik je danken voor dit gezellig gesprek en je uitnodigen voor een portret voor deze reeks?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.