De magie van Urbex Fotografie

Het woord ‘Urbex’ komt van Urban Explorer en is een omschrijving van het zoeken en bezoeken van oude, verlaten gebouwen. Dat kunnen woningen zijn maar ook oude industrie of kastelen en kerken.

De passie van het Urbexen is het zien van vergaande glorie en het voelen van het verval van gebouwen onderhevig aan de tand des tijds en de natuur.

Urbex fotografie is hetzelfde maar dan een stap verder in de poging om deze schoonheid van verval in beeld te brengen, vaak begeleid door een interessant verhaal.

Het aantal mensen die deze hobby beoefenen is vrij groot en met deze groeiende aantal liefhebbers kwam ook de noodzaak voor een paar onofficiële regels. Want niet enkel de urbexers komen in deze gebouwen. Doordat deze gebouwen vaak afgelegen liggen en er verlaten zijn waren ze ook interessant voor dieven, vandalen en krakers.

En dat is het hoofdprobleem voor urbexers, hun intenties zijn nobel maar toch worden ze door de eigenaars van deze panden over dezelfde kam geschoren als de laast vernoemde groep.

De belangrijkste regel is dan ook:

‘Take nothing but pictures, leave nothing than footprints.’

M.a.w.: je mag het pand bezoeken maar je respecteert het, verplaatst niets of neem niets mee of beschadigd niets. Vandaar dat er vaak (soms overdreven) geheimzinnig wordt gedaan over de locaties van deze gebouwen want als deze panden openbaar worden gemaakt vinden de vandalen er ook hun weg naar.

Ik persoonlijk verkies meer industriële panden omwille van zijn rauwheid en grote open vlaktes en daar ik urbex vaak combineer met modelfotografie ga ik eerder voor relatief veilige plaatsen zonder teveel risico op letsels of pakkans door eigenaar of politie.

Ik hou ervan om rond te dwalen in deze panden en naar details de zoeken die mij iets meer vertellen over de geschiedenis van het gebouw. Ik probeer me in te beelden hoe de mensen er hebben geleefd, gezwoegd en gevloekt, ik probeer de ziel van het gebouw in beeld te brengen om het te eren, om het te laten verder leven.

Urbexfotografie is boeiend, zeer gevarieerd en vaak een uitdaging op fotografisch vlak daar de lichtomstandigheden vaak niet ideaal zijn. Het vraagt snelheid, geduld en respect voor het genre want panden worden heel vlug gevonden, bezocht, gevandaliseerd en afgebroken.

Denk je dat je dit respect kan opbrengen en wil je hierin starten? Dan raad ik je de zeer goede, betalende app aan van Urbex Tv.. Lets dicover the beauty of decay…

http://www.urbextv.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.