De magie van f2,8

Chinees zegt u? Waarschijnlijk voor diegenen die vinden dat fotograferen een selfie nemen is met drie zatte maten in een veel te klein, roos regenboogkleedje van K-Fee.

Neen, de kleine f staat voor de maximale licht waarde van een lens, de best mogelijke diafragma- opening en daar wil ik in dit stuk graag over hebben.

Waarom is dit belangrijk en is er een rechtzetting nodig?

Omdat de duizenden hippe filters op Instagram en consorten gebaseerd zijn op de optische effecten van zo een lichtsterke lens.

Soms moet ik hard lachen als een of ander zuid Koreaans streeldoosje op de proppen komt met een nieuwe fotografische term voor een principe dat reeds in de 19 de eeuw gebruikt werd. Alsof een hippe hernaming hun het recht gaf om honderddertig jaar cultuurgeschiedenis te claimen in naam van de (commerciële) vooruitgang.

Soit, het mooie aan fotografie is het voordeel van de neveneffecten. Want door het diafragma meer open te draaien krijgen we twee mooie ‘neveneffecten’

Mooiere kleuren

Door de grote diafragma opening en de hogere kwaliteit van de daarvoor gebruikte lenselementen is het kleurenspectrum veel breder en krijg je mooiere overgangen in kleur en details.

Geringe scherptediepte

Hoe groter de opening, hoe kleiner de scherpte-oppervlakte in het beeld wat, mits het juiste gebruik, een prachtige onscherpte geeft bij o.a. portretten en macro opnames.

Daar de waarde van een lens steeds op een breuk wordt meegegeven (f 2 is bvb 1/2) is een kleiner cijfer een grote waarde dus is de eerste waarde met een significante meerderwaardige f2,8 minder lichtsterk dan bvb f1,8 of de prachtige f1,2.

Al is het gebruik bij deze laatste waarde bijna niet meer handig daar de scherptediepte zodanig klein is dat correct scherpstellen an sich niet meer evident is.

Deze lenzen zijn vrij duur door hun complexe opbouw en dure lenselementen maar al diegenen die ooit lichtsterke lenzen hebben gebruikt willen niets anders meer, nemen geen genoegen meer met standaard lenzen.

Als laatste wil ik benadrukken dat niet enkel het materiaal de fotograaf maakt maar wel dat een lichtsterke lens u als fotograaf meer vrijheid geeft in het uitoefenen van uw creativiteit.

Mocht u dus overwegen om uw liefhebberij van het fotograferen naar een meerwaarde te upgraden dan kan u alvast starten met een meer budgetvriendelijke lens namelijk een 50 mm f 1,8. Met een prijs van rond de 100€ is dit een toegankelijke lens om u te laten kennis maken met de wondere wereld van de lichtsterke lenzen.

Veel plezier ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.