Series 1:1

Twee jaar geleden zat ik in een creatieve dip, ik had al vele leuke projecten gedaan, regelmatig nieuwe technieken uitgeprobeerd maar ik was op zoek naar een nieuwe creatieve uitdaging.

Want ook in het creëren kan je verveeld raken, iets nieuws maken omwille van de drang om te creëren kan heel belemmerend zijn als je alles al gedaan hebt.

Zo kwam ik toevallig terecht bij het formaat 1:1, een vierkant. Dat format had ik nog gebruikt met mijn opleiding toen ik een middenformaat camera bezat en af en toe gebruikte. Maar het omslachtig gebruik van de analoge film was helemaal niet stimulerend zodat ik deze al gauw weer van de hand deed.

Het is pas met de aankoop van mijn Sony Rx100M3 als light- alternatief voor mijn zware D800 dat ik de klik had. Overschakelen naar een ander formaat deed me anders nadenken over hoe ik naar dingen keek en hoe ik ze vastlegde. Compositie werd heel anders en de beperkte ruimte in mijn gezichtsveld dwong mij tot een nieuwe creatieve inzichten.

Maar zo werd, mede dankzij de veel grotere compactheid van de Sony, een nieuwe reeks geboren die zich ging richten op Streetphotography en architectuur. Het kleine toestel hing voortaan altijd op mijn nek en zijn prachtige f 1,8 lens gaf aan de beelden de dynamiek dat paste bij het doel, een ongewone en boeiende blik gooien op de wereld… .

Uiteraard speelt het zeker mee dat het formaat ideaal is binnen de context van de app Instagram en ook prefect past binnen het retro tintje van dit digitale tijdperk maar de essentie blijft de vernieuwde alertheid naar opwindende fotografische inzicht.

Dus (met fake circusdirekteurstem): dames en heren, met trots presenteer ik u: Series 1:1!

In dit specifiek deel van mijn blog zal ik verschillende series voorstellen en wat achtergrond informatie meegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.